top of page

Exhibition: Flower Power

Flower Power - Topstukken uit Utrechtse collecties

MOA | Museum Oud Amelisweerd te Bunnik

31/3–16/9/2018

De tentoonstelling toont bloemwerken uit verschillende Utrechtse schatkamers en werkt hiervoor samen met verschillende musea en instellingen uit de provincie. Centraal staat de bijzondere, intrigerende en universele relatie tussen mens en bloem. Wat is het dat deze natuurverschijnsels zo interessant maakt?

Flower Power is een ode aan de zeggingskracht van de bloem. De tentoonstelling laat zien hoe de mens op uiteenlopende wijze betekenis toekent aan de haar omringende flora. Bloemwerken uit verschillende disciplines - van (wetenschappelijke) aquarellen, driedimensionale bloemmodellen, speelklokken met bloemmotieven, antieke vazen en servies, mode, religieuze voorwerpen tot schilderijen in vrijwel alle kunsthistorische stijlen van nationale en soms internationale allure – vertellen het verhaal van de bloem in de kunst en geven tevens ruimte voor reflectie. Cultuurhistorische en religieuze objecten tonen de bijzondere plek van bloemen in het leven van de mens. Wetenschappelijke afbeeldingen en modellen laten de grote wil van wetenschappers zien om door te dringen tot de geheimen van de natuur. Kunstenaars projecteren ideeën over religie, over seksualiteit, schuld en de dood op bloemen. Biologisch gezien zijn bloemen niet meer dan de voortplantingsorganen van planten, die hun vorm, kleur en geur gebruiken om insecten te lokken die stuifmeel helpen verspreiden. Het is de mens die er een speciale betekenis aan toekent.

De getoonde objecten gaan terug tot de vroege 17e eeuw: de tijd waarin het bloemstilleven een autonoom genre in de beeldende kunst werd, gestimuleerd door een groeiende interesse in de botanica en een ontluikende liefde voor de natuur. MOA biedt voor deze objecten een uniek decor. In het landhuis is bloemenbehang uit vele modes en stijlen bewaard gebleven. In Flower Power gaat het bijzondere behang een unieke verbinding aan met de bloemwerken. De bruiklenen zijn afkomstig uit de collecties van Museum Catharijneconvent, Universiteitsmuseum Utrecht, Museum Speelklok, Spoorwegmuseum, Stichting Moluks Historisch Museum, Museum Flehite, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Deventer Verhaal, Kunsthandel Pygmalion, Galerie en Kunstmakelaardij Frank Welkenhuysen, Kunsthandel Juffermans, Kunsthandel Marcel Gieling, Huis Doorn, Kasteel Amerongen, Kasteel de Haar, Slot Zuylen en diverse particuliere collecties.

For more information click here

bottom of page